Thursday 30 April 2015

Noć knjige 2015.

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1996. na Glavnoj skupštini UNESCO-a. Obilježavajući taj dan UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne orghanizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava. U Hrvatskoj se Noć knjige obilježava od 2012. godine.


Cilj aktivnosti: Cilj aktivnosti bio je aktivno se uključiti u manifestaciju Noć knjige gdje su za predškolski uzrast osmišljene matineje. Budući da se Noć knjige odvija 23.04. kada se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava sa aktivnošću smo željeli staviti naglasak i na autore književnih djela. Budući da djeca u vrtiću i sama izrađuju slikovnice koje se kasnije koriste u radu i izložene su u prostoru vrtića mogli su neposredno od autorice saznati proces nastanka njenih autorskih slikovnica, od ideje pa sve do ilustracija.

Sadržaj aktivnosti: Autorica, koja je ujedno majka dvojice dječaka polaznika vrtića „Dječji svijet“, je djeci predstavila svoje autorske slikovnice i djeca su ih sama prelistala. Donijela je i prazne korice od slikovnice koja je tek u pripremi, svojevrsni "kostur" u koji se ubacuje tekst i ilustracije. Djeca su mogla postavljati pitanja autorici koja su se većinom odnosila na to odakle autorici ideja za temu pojedine slikovnice. Nakon pregledavanja autoričinih djela i razgovora slijedilo je čitanje slikovnica. Izbor slikovnica koje će čitati autorica je prepustila djeci.

Izvješće o aktivnosti
Vizualna dokumentacija

No comments:

Post a Comment