Tuesday, 30 June 2015

Matematika kao igra

U Dječjem vrtiću Dječji svijet održana je večer matematike, manifestacija koju pokreće Hrvatsko matematičko društvo. U pripremi radionice sudjelovali su roditelji i odgajatelji, a u provedbi i djeca. Kroz pripremljene materijale i aktivnosti djeci se matematika približila kao igra, zabava.
U predškolskoj dobi za djecu je posebno važno učenje otkrivanjem, kroz igru i zabavu. Osiguravanjem raznovrsnih materijala, koji kod djece podržavaju njihovu prirodnu znatiželju, vrtić kao obrazovna zajednica razvija raznovrsne strategije učenja i kompetenciju „učiti kako učiti“. Osiguravanjem različitih metoda učenja, u društvu s odraslima i drugom djecom, potiče se divergentno mišljenje, osiguravaju se raznovrsne mogućnosti razumijevanja različitih rješenja, njeguju se i potiču različiti oblici stvaranja.
Roditelji i odgajatelji pripremili su niz materijala namijenjeni djeci za igru. Materijali su odabrani na način da omogućuju uočavanje matematičkih odnosa, izdvajanje geometrijskih likova u slikama koje su svakodnevno prisutne u vrtiću, promatranje prirodnih materijala (kamena - ahat) kako bi se uočilo ritam ponavljanja istih linija koje tvore eliptične forme prirodno nastale tijekom nastajanja kamena. Uz to predviđeno je svladavanje pravilne upotrebe šestara, pri čemu su roditelji bili model i pomoć djeci u savladavanju vještine baratanja šestarom. Kao mjesto prirodne igre pune potencijala za razvoj matematičkih sposobnosti djece korišten je i centar konstruiranja opremljen materijalima raznovrsnih oblika.

U dogovoreno vrijeme okupili su se svi zainteresirani roditelji, djeca i odgajatelji koji su prema slobodnom izboru materijala sudjelovali u različitim matematičkim aktivnostima. Pri tome su neke aktivnosti omogućile razumijevanje količinskih ili pak prostornih odnosa, uočavanje i imenovanje geometrijskih likova i tijela. Raznolikost kamena potaknula je roditelje i djecu na stvaralaštvo koje su izrazili slikanjem, te je slikanjem različitih vrsta linija nastalo pravo likovno umjetničko djelo, zajednički rad djece i roditelja. Jedan dio roditelja i djece zainteresirao se i rješavao je matematičke zadatke pomoću različitih didaktičkih igračaka.

Izvješće o aktivnosti
Vizualna dokumentacijaNo comments:

Post a Comment